Det har vert stille ganske lenge om denne, men det betyr ikke at ingen ting hender. Motoren er startet, men kompressjonen er litt liten så om jeg kan finne et overdimensjon stempel, skal den bores. Nytt styre med nye gummiholker er kommet og nytt kjede med 8,5mm ruller er på plass. Nå skal noen "smådeler" til forkroming og nedre del av forgaffelen blir med til Danmark for utbedring og nytt krom. Det er planen at sykkelen skal vere klar før sommeren.

Tempo Standard 150 ccm Gammel modell med tennpluggen rett opp.

Det er alltid en fordel med en reparasjonshåndbok før en setter i gang med å skru på ting. Det er typisk for unge gutter/menn å lese bruksanvisninger først når noe har gått i stykker. Selv om en tror en kan, er det som regel noe som blir lettere dersom en leser litt i boka før en begynner.
Nå står det ingen ting om forgasseren i denne boka så jeg skriver litt fyldige kommentarer der jeg mener det kan hjelpe en eller annen nybegynner.

Restaurering av F&S forgasser til Tempo Standard 150ccm
Det er noe rust på luftfilter-deksel, noen skruer er ødelagt med tang og sleiden sitter fast. Ellers er den i bra stand. Den kan brukes som den er med rengjøring, men luftfilter-deksel bør blåses og males og skruene bør skiftes eller repareres.
Det var bare 150cc motoren som hadde Fichtel & Sachs forgasser. 125cc og 175cc brukte Bing forgasser.

Luftfilterhus som samtidig er schoke. Overflate rust som fjernes med litt forsiktig blåsing.

Her er det brukt tang i stedet for skrutrekker. Stygge hakk i sidene. Litt forsiktig sliping så blir den god som ny.

Hoveddysa har blitt nesten helt rund fordi det er brukt feil verktøy. Den er dyr men lett å få tak i så den blir kanskje byttet. Standard dyse var 68

Dette er forgasseren helt demontert og klar til rensing. Ikke særlig mange deler så det er lett å få den riktig skrudd sammen igjen.

Noe graps i flottørhuset, små buler i flottøren og litt tæring på sleiden. Motoren er trots allt over 60 år gammel og har stått i mange år så noe må en forvente. Dette er bagateller som ordnes med litt renseveske og trykkluft.

Dette er kritiske deler og årsaken til at Tempo Standard fikk ord på seg for å vere tungstartet ved varm motor. Flottørnåla tetter i et bronse (messing) sete som er skrudd inn i bunnen av flottørhuset. Nåla går ikke ut før Skruen under flottørhuset og låseklipset er fjernet. Da skal den tas ut nedover. Nå kan setet tas av. Den lille koniske forhøyningen til venstre på bildet skal tette i dette setet når flottørstanden er riktig. Det var svært skjelden dette var tilfelle på litt eldre Standard og dermed fikk de for mye bensin og druknet.
Trikset var å stenge bensinkrana før en stoppet motoren og ikke åpne den igjen før en hadde startet. Dersom forgasseren din svømmer over er feilen her. Den kan utbedres med forsiktig "lapping" Jeg setter lapping i gåsøyne da det ikke er sikkert alle har hørt om dette. En bruker en meget finkornet slipepasta som kalles lappepasta. Ikke ventilslipepasta eller annen slipepasta, men kun fineste gradering av lappepasta er brukbar. En bruker samme pasta for å tilpasse dysene på dieselmotorer for å få de fullstendig tette.
Ha litt pasta på nåla og drei den rundt mens den har kontakt med setet. Ingen drill eller annet hurtig-gående verktøy.
Dette er presisjonsarbeide på høyt nivå så føler du deg ikke kompetent til jobben så få noen som kan (ikke noen som tror de kan) til å hjelpe deg. Det er ikke vanskelig, det krever bare litt tålmodighet og en lett hånd så har du en forgasser som holder tett og en Tempo som er lettstartet når den er varm.

Dette er lappepasta. Her blir den brukt på dekomprresjons ventilen til en Villiers 9D

Slik sitter delene i forhold til hverandre. Flottøren er muligens satt feil vei, men det er ikke kritisk. Den er lik i begge ender.

Plugger til gamle motorer kan vere et problem å få kjøpt. Det går ann å forsøke annet enn det som er anbefalt. Stemmer varmatallet noenlunde går det som regel bra.