Villiersen er gått litt i stå fordi den sitter fast og det er heller ikke noe å bruke den til. Adleren får en Sachs 98ccm M32 så Villiers motoren blir montert for ikke å rote bort deler og lagret godt insmurt med olje.

Godt gjemt bak mye annet rart dukket det opp en Adler av fin gammel årgang. Litt leting skaffet også til veie en Villiers motor type 9D som hørte til sykkelen. Denne siden handler om motoren og restaurering av den.
Adleren kommer på en annen side og etter hvert var det meningen å sette disse to sammen igjen.

Villiers som har sittet i en Adler og skal tilbake til den etter en del timer,dager og måneder.

Ser ikke så galt ut ved første øyekast. Det ser ut til at det meste er på plass.

En ribbe på toppen er bøyd og har en sprekk. Kan repareres eller ta det som normal "patina" Nesten allt av bolter er skrudd mer eller mindre i stykker. Dette er normalt på gamle Engelske motorer utenfor England. De som har skrudd har ikke hatt riktig verktøy og de har sansynligvis heller ikke hatt peiling på hva som er riktig verktøy.

Nå dukker problemene opp. Stempelet sitter fast og dette ser ikke helt bra ut. En av mutterene var helt ødelagt så den måtte skrues ut med tang. Har sprayet med WD-40 uten at jeg har de store forventninger til resultatet. Dersom jeg kan berge stempelet, kan sylinderen bores opp og en foring som passer til stempelet kan settes inn. Selvfølgelig håper en i det lengste at både sylinder, stempel og stempelringer kommer fra det i brukbar stand, men det er desverre unntaket som bekrefter regelen.

Sylinderen får stå å trekke olje i noen dager og i mellomtiden kan en jo ta en titt på f.eks. forgasseren. Luftfilter og toppen er borte, men en kan jo håpe de ligger de sammen med sykkelen.

Her er forgasseren i sine "glorius pises". Tatt om kvelden uten blitx så det ble noe mørkt. En del problemer her også; sleiden sitter fast og flottøren har en ganske stor bule og dessuten er den lekk. Å få løs sleiden er en bagatell. Å reparere en messing-flottør uten at den blir for tung er en helt annen sak. Det blir nok litt søk etter erstatningsdel før jeg biter i det sure eplet og finner frem loddevann og gassbrenner.

Siden det står en Java forgasser på motoren velger jeg letteste utvei og kjøper en ny Java forgasser. Bruker det gamle flottørhuset, bytter ut adapter til banjobolt og bruker den nye flottøren. Bingo !!! ingen ser forskill og jeg har spart timer med fiklearbeide for et utlegg på 200 NOK Da får jeg også tomgangs- justerings skruen som mangler på den gamle.
Skal det så vise seg at det skal stå en Villiers forgasser, er dette å regne som småpenger. Jeg har kontinuerlige søk på de fleste salgssider og internett auksjoner etter brukbare deler og kjenner jeg mine "pappenheimere" rett, dukker det snart opp en eller flere som høylydt protesterer dersom jeg har feil forgasser.

Gearlokk med Kickstarter er tatt av. Tannhjul, aksler og lager ser og kjennes OK. Neste step blir å ta av svinghjulet. Det er en enkel sak. Svinghjulsmutteren virker som avtrekker. Etter at mutteren er løsnet går den ca en omdreining før den stopper. En fortsetter å skru og når det blir tungt, kan en gi svinghjulet ett slag med en plasthammer så bruker det å løsne.

Rust og elendighet ! Dette er deler som kan kjøpes nye så problemet er ikke stort. Nå skal det bare tas fra hverandre uten å ødelegge noe. Dette er 125ccm motoren, 98ccm har kortere slaglengde og bare 5 kjøleribber.

Dette er resultatet ved bruk av feil verktøy. I dette tilfellet er det brukt meisel. Mutteren er en 7/16"BSF og riktig verktøy i dette tilfellet er 3/8 W Både pipesett og kombinøkler er fortsatt lett tilgjengelige på ebay. Skrur du gammel engelsk har du dette. Ødelegger du gammel engelsk bør du skaffe deg noen piper og kombinøkler. Det er utrolig hvor mye det hjelper å bruke riktig verktøy. Hvor mange er det ikke som har ødelagt "stjernespor-skruer" fordi de bruker Philips og Pozidrive som om det var samme spor.

Noe av det en trenger for å skru på gamle engelske motorer. Allt er tilgjengelig på ebay for ganske små penger. Skrur du mye bør du satse på bedre kvalitet.

Motoren etter noen timer i maskinvaskeren.

Stempel løsneren i bruk. Stempelet løsnet ikke selv om jeg varmet med en varmeblåser på sylinderen.
Mutterene som holder sylinderen var løsnet slik at sylinderen kunne trekkes opp uten at veiva ble på virket. Sansynligvis sitter også veiva fast så den må nok en tur i pressa etter at den er nøyaktig oppmerket. Så kan den slipes, metalliseres eller hva en finner ut den behøver. Nye lager monteres og det hele presses sammen igjen. Litt tørris på tappen og noe varme så går det fint. Merking må stemme ellers blir motoren mye gal.

Nå ligger motoren i en pøs med diesel, renseveske, oljeblanding. Der får den ligge noen dager. Sammen med den ligger noe av en S.C.O.

Deksler og klutsj får også en omgang i vaskeren.

Motoren sitter fortsatt fast så nytt, kraftigere utstyr er tatt i bruk. En hydraulisk pumpe kan levere opptil 750bar og jeg har laget et "topplokk" slik at jeg kan få trykk over stemplet. Sylinderbolltene er løsnet slik at sylinderen kan trekkes opp over stempelet. Jeg har klart å få gjennomgang av olje ned til veivhuset ved å blokkere ekshaust og innsugningskanaler, men sylinderen sitter fortsatt. Det ser ut som om denne motoren er moden for søppelkassen. Får ta vare på det som kan brukes og kaste resten. Dersom noen kan komme opp med en god ide hadde det vert fint. Og jeg har forsøkt med varme, kjøling av stempel og slag med hammer. Jeg har et lite triks til. Fylle rommet over stemplet med svartkrutt, skru på et skikkelig "topplokk" og fyre av med en luntestubb. Det er garantert at noe løsner. Enten ryker stempelet (mest trolig) Boltene blir røsket ut av gjengene eller sylinderen revner. Det er siste utvei og det skal skytes under vann i en 220L tønne. Ikke forsøk dette om du ikke er svartkruttskytter og vet hva du gjør.