Radiola J-3

God bok for restaurering

 https://vk2bv.org/the-restoration-of-valved-hf-communications-receivers/

Krystallapparat av ukjent opprinnelse. Har ikke krystall så det er ikke prøvet,

Selv om det går mot vår, er det fortsatt for kaldt i verkstedet til å vere trivelig å arbeide med knallertene. Derfor er det godt å ha en innendørs hobby til sene kveldstimer. Det er lenge siden jeg ble lei av å vere "radio operatør", men så viser det seg at det er andre som tenker på samme måte. Rundt omkring i verden sitter det noen som bygger sine egne radioer og faktisk bruker de. Nå som "digital djevelen" har overtatt det meste av radiokomunikasjon, er det blitt stille på båndene og en kan rekke langt med enkelt utstyr og liten effekt. Noen bygger replika av de aller første radioer som var i bruk, andre går ikke fullt så langt tilbake.
Jeg har gått tilbake til krigsårene i Norge og holder på med replika av en tranciver som var mye ble brukt av agenter i SOE og SIS. "Paraset" ( "Parashute Set mk VII") var liten og enkel. Oluf Reed Olsen har den med i sin bok, Contact "På hemmelig oppdrag i Norge" . Hans "paraset" er utstilt på Hjemmefrontmuseet i Oslo.
Min "Paraset" blir av tilsvarende type, men jeg har "gitt opp"? å skaffe(les lage) kuffert til den. Jeg har i vinter klart å samle de aller fleste delene og har nok til å starte bygge-prosjektet. Jeg har fått internasjonal hjelp fra Norge,Sverige, Danmark, Frankrike, Holland, Belgia,Italia, England og USA. Jeg har store mengder byggebeskrivelser med arbeidstegninger og bilder av originale og replika "paraset". Det er forholdsvis lett å skaffe de fleste delene og dersom noen er interessert i å bygge en kan de få adresser til deler av meg.

 

Geert Willendrup er eier av Paraset No 2357 som han har fått av en datter till en motstandsman i Danmark. http://oxa.dkbevara
SM 7 UCZ skriver: "Jag har fått fotografera av Paraseten. Denna modell är den första varianten av Paraset monterad i trälåda. Panelen saknar text. Senare modeller var monterade i ett plåtskrin och var screentryckta med alla texter".

Dette er "paraset`n"til Oluf Reed Olsen

Og her er en "Paraset" i bruk i Norge

Det har blitt et nytt krystallapparat i vinter. En ganske enkel modell, men med reserve krystall. Det er krystall i begge holdere, men den ene holderen er mye ødelagt. Det fulgte med to spoler og to høretelefoner. Spolene og bøssingene er tynnere enn normalt så det er nok et hjemmebygge. Har juksetestet med en diode og det fungerer.

Det har også blitt et osciloskop. Gammelt, men i orden.

Overskrift

Jeg er en paragraf. Klikk her for å legge til din egen tekst og endre på meg. Jeg er en god plass der du kan fortelle din historie og la dine besøkende vite litt mer om deg.